Ozalit, bir teknik çizimin veya mühendislik çiziminin, ışığa duyarlı kağıtlar üzerinde temaslı baskı işlemi kullanılarak çoğaltılmasıdır. 1842’de icat edilen eski bir yöntemdir. İnşaat ve endüstride kullanılan şartname çizimlerinin çoğaltılması için bir asırdan fazla bir süredir yaygın olarak kullanılmaktadır. Plan süreci, orijinalin bir negatifi olan mavi bir arka plan üzerinde beyaz çizgilerle karakterize edilir. Kopyalanacak, yarı saydam kâğıt üzerine çizilecek çizim, bir demir amonyum sitrat ve potasyum ferrisiyanür karışımı ile duyarlı hale getirilmiş kâğıda yerleştirilir. Duyarlı kâğıt daha sonra ışığa maruz bırakılır. Hassaslaştırılmış kâğıdın alanları çizim tarafından kapatılmadığında, ışık iki kimyasalın reaksiyona girerek mavi oluşturmasını sağlar. Kâğıt daha sonra suda yıkanır. Bu, çizimin koyu mavi bir arka plana karşı beyaz olarak göründüğü negatif bir görüntü üretir. Ozalit baskı için yaygın olarak 20 lb, 24 lb ve 32 lb kağıtlar kullanılır ve hem siyah beyaz hem de renkli baskı için uygundurlar. Parşömen ise, üzerine siyah beyaz mimari veya mühendislik planları yazdırabileceğiniz daha geleneksel bir ozalit kâğıdı türüdür.


Ozalit Baskının Kullanım Alanları Nelerdir?


Ozalit, bir baskı tekniğidir ve kimyasal maddeyle kaplanmış bir kâğıdın üstüne ışık geçirgenliğine sahip bir katmandaki çizimin, şiddetli bir ışıkla gölge görüntüsünün aktarılması ile çoğaltılması şeklinde kullanılır. İşlemin sonunda ise çizimin kâğıda sabitlenmesi için kâğıdın üstüne amonyak eklenir. İsteğe göre oluşturulan ozalit baskılar, talep edilen ölçülere göre yapılır. Ozalit kağıtları, boyut olarak oldukça çeşitlidir ve baskılar için genelde büyük ölçekli kağıtlar kullanılır. Ozalit makinesi, büyük çaplı projeleri baskıya alan baskı makinesidir ve baskının çeşidine göre ayarlanabilmektedir. Bununla birlikte, baskıların ışın teknolojisi ile pratik bir şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca mimarlık, reklam ajansları, mühendislik, inşaat gibi birçok alan için baskılama yapar. En çok da inşaat projelerinde, projenin daha büyük görülebilmesi için ozalit baskı yaptırılır. Bu makineler oldukça pahalı olsa da pratiklik açısından pek çok firmanın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ozalit makinesi, plotterların kullanıldığı bütün alanlarda kullanılabilir. Günümüzde ozalit makinesinin kullanımı, Plotter makinelerin geliştirilmesiyle azalmıştır.


Ecopy Market olarak sizlere üstün standartlarda hizmet garantisi vermekteyiz. Ozalit fiyatlarını görmek isterseniz buraya tıklayarak ürünlerimizi inceleyebilir ya da  0216 329 23 00 numaralı telefonumuzdan bizlere ulaşabilirsiniz.